Drage

Drage su mirno dalmatinsko selo koje će Vas na prvi pogled osvojiti svojom prirodnom ljepotom i gostoprimstvom domaćeg stanovništva. U posljednjih nekoliko godina Drage postaju sve popularnije mmeđu turistima. Nalaze se samo 6 km južno od Biograda na moru, a 2 km od Pakoštana i direktno su na moru. Vrlo razvedena obala s brojnim uvalama obraslim borovom šumom i drugim mediteranskim raslinjem te mnogim šljunčanim plaža nudi gostima miran odmor na plaži daleko od masovnog turizma. Lokalni restorani imaju bogat menu ribljih specijaliteta i domaće kuhinje. U obližnjem selu Pakoštane naći ćete važnije urede - poštu, banku, mjenjačnice i veće trgovine. Vransko jezero je prirodni rezervat a udaljeno je tek 1 km od mjesta i pravi je raj za ribolovce. Biciklistička staza oko jezera sa uređenim mjestima za piknik i prekrasnim pogledom na jezero i NP Kornati idealno je mjesto za boravak u prirodi i opuštanje. Od obale sela Drage širi se pogled na otok Vrgadu a osim na Vragdu možete izabrati i druge jednodnevne izlete, kao što su: slapovi Krke, Šibenik, Zadar i Biograd na Moru.


Drage_01 copy


Kupanje i plaže

Razvedena obala s brojnim uvalama i šljunčanim plažama pruža gostu željnom osame "vlastiti" dio mora daleko od masovnog turizma. Idealno mjesto za miran i opušten obiteljski odmor. Geografski položaj Draga omogućava Vam da posjetite neka nedaleka mjesta, u svijetu poznata po svojoj ljepoti. 

Prostor za plivače ograđen je, pa nema opasnosti od povreda zbog nepažljivog rukovanja skyboardima i gliserima. Struja i maestral održavaju plažu čistom i ujedno je čine idealnom za jedrenje na dasci.


na_moru


Sport i rekreacija

Većina sportskih i rekreacijskih aktivnosti odvija se kroz dobro organizirane i bogato osmišljene programe

Za ljubitelje biciklizma i čiste prirode, postoji jedinstvena biciklistička staza koja kružno prolazi kroz Park prirode Vransko jezero. Jedna od staza povezuje Pakoštane s obližnjim gradom Biogradom. 


Prometne informacije Drage

Zračna luka Zadar - Tel.:+385 (0)23 205 800 web: www.airport-zadar.hr 

CROATIA AIRLINES- POSLOVNICA ZADAR,tel: +385 23 250 101, www.croatiaairlines.com 

Autobusbni kolodvor Zadar - +385 (0)23 311 086,web: www.liburnija-zadar.hr 

Autobusni kolodvor Biograd na moru - Tel. +385 23 383 022 

Jadrolinija Biograd n/m - tel. +385 23 38 45 89, web: www.jadrolinija.hr

Hrvatski auto klub - tel. 987, web: www.hak.hr


Drage - povijest


Drage su bile naseljene još u prapovijesti o čemu svjedoče ostaci liburnske gradine na brdu Čelinka iznad današnjeg mjesta. Osim gradine Čelinka, na prostoru Draga postoje ostaci još dviju gradina – Vela i Mala Kurela. Međutim, one nisu služile za stanovanje, već su imale vojnu svrhu.


Kontinuitet naseljenosti može se pratiti i u antici. To je moguće zaključiti na osnovi grobnih nalaza iz tog razdoblja.


Kroz starohrvatsko razdoblje ne nailazimo na potvrde da je na prostoru Draga bilo naselje. Postoji određena mogućnost da su neka od naselja koja spominje Jelić (prema mletačkim izvorima) pripadala zablatskoj podžupaniji, bila na području današnjeg naselja. Ipak, to nije moguće tvrditi.


Prema dostupnim povijesnim izvorima moguće je konstatirati da su Drage utemeljene na prijelazu s XVIII. na XIX.st., a svakako prije tridesetih godina XIX.st. Naime, tada se bilo pristupilo izradi katastarskih mapa, između ostalih, i našeg područja. Katastarske mape su dovršene 1840.g. i na njima su Drage ucrtane. Isto tako, prema službenim statističkim podacima poznato je da su Drage 1857.g. brojile 48 stanovnika. S druge strane prema Grimanijevim mapama, koje su objavljene u prvoj polovici XVIII.st. na prostoru Draga postoje određeni posjedi, međutim, nije im dodijeljen naziv Villa, koji označava naselje. Stoga je realno zaključiti da su Drage osnovane krajem XVIII.st. ili na samom početku XIX.st.


Drage su utemeljene od Pakoštanaca, te su se, osim od crkvenih vlasti, i od svjetovne vlasti, smatrale dijelom naselja Pakoštana. O tome svjedoče dostupni statistički podaci, koji vrlo rijetko čine distinkciju između Pakoštana i Draga. Drage se promatraju odvojeno od Pakoštana tek u prvoj polovici XX.st.


Drage karakterizira svojevrsna rastresita urbanizacija po čemu je to naselje specifično u širem okruženju. Naime, naselje čini više jezgri koje su prostorno relativno dosta udaljene jedna od druge. To navodi na zaključak da je naselje formirano u mirnodopskom razdoblju, odnosno kada se život na našem području postupno počeo normalizirati.